Dilemma: Wel of geen biologisch afbreekbare verpakkingen?

Mars kwam vorige week met het bericht dat ze overgaan op biologisch afbreekbaar plastic voor de wikkels. (zie nederlandvoedselland.nl)

Mars brengt jaarlijks miljoenen chocoladerepen op de markt. Het overgrote deel van die wikkels daarvan verdwijnt in de verbrandingsoven. Het nieuw ontwikkelde plastic is vervaardigd uit aardappelzetmeel, een restproduct uit de aardappelverwerkende industrie. De verpakkingen kunnen zo bij het GFT afval, aldus Mars.
Nestle is trots met het resultaat: een restproduct nuttig ingezet, geen afval voor de verbrandingsoven en geen olie als grondstof nodig.

Goed bezig dus! Of toch niet?

De afvalverwerkende industrie denkt daar heel anders over: In dezelfde week verscheen het artikel ‘Biologisch afbreekbare plastics leveren geen meerwaarde voor circulaire economie’ (zie agf.nl). De Vereniging Afvalbedrijven juicht het verduurzamen van verpakkingen toe, maar constateert in de praktijk en op basis van onderzoek dat niet alle bioplastics een bijdrage leveren aan de circulaire economie. Uit onderzoek van CE Delft eind vorig jaar kwam dezelfde conclusie: biobased plastics hebben de voorkeur, omdat deze wel bij de plasticrecycling kunnen.

Voor biobased plastics in verpakkingen van consumentengoederen adviseert zij om in te zetten op mechanische recycling. Dat levert de grootste milieuwinst. Ook resulteert het in producten van goede kwaliteit. Bio-afbreekbare plastic verpakkingen zijn ongeschikt voor hergebruik. Het composteren van bio-afbreekbare plastics leent zich uitsluitend voor specifieke toepassingen.

Twee bedrijven die duurzaam proberen te handelen en elkaar toch tegenspreken.

Duurzaamheid bedrijven is ingewikkeld en zeker niet rechtlijnig. Om de effecten van de acties volledig te overzien, dient gekeken te worden naar álle schakels in de keten. Van het verkrijgen van de grondstof tot en met de allerlaatste stap: volgens Mars is dat de GFT bak, maar volgens het afvalverwerkingsbedrijf dus niet.

Het goede nieuws

is dat Mars zich inzet voor een duurzamere samenleving. En ook al is het dan nog niet perfect, het is een mooi stap.

Het andere goede nieuws is dat de Vereniging Afvalbedrijven bekijkt hoe de bioplastics op zo’n manier zijn in te zetten dat ze wel een meerwaarde hebben.

Door samen het juiste doel voor ogen te hebben en oplossingen te zoeken voor de uitdagingen die daarbij ontstaan, komen we uiteindelijk toch steeds dichter bij een duurzame en circulaire Food industrie.

12 gedachten over “Dilemma: Wel of geen biologisch afbreekbare verpakkingen?”

 1. I’m really enjoying the design and layout of your blog. It’s a very easy on the
  eyes which makes it much more pleasant for me to come here
  and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme?
  Great work!

 2. Bedankt voor deze interessante bijdrage over dit zo actuele thema. Het is voor de verbruiker steeds verwarrender, waar welk afval thuishoort. Goed afvalscheiding is belangrijk, maar kan ook op verschillende plaatsen in het traject van het afval plaatsvinden. Ik ben benieuwd naar oplossingen die er uiteindelijk voor zorgen dat afval gewoon niet meer in het milieu terechtkomt, ook wanneer het niet kan worden gerecycled.

 3. Een echte oplossing is volgens mij veel radicaler. Er zijn veel overbodige zaken die verpakt moeten worden. Bepaalde producten zouden gewoon niet meer moeten worden gemaakt. Wat er niet gemaakt wordt, heeft ook geen verpakking nodig.

  1. Hoi Natalie,
   Reduceren is inderdaad nummer 1. Echter, verpakken is bij levensmiddelen niet altijd slecht: De verpakking is minder milieubelastend dan het de inhoud. Wanneer deze verloren gaat door niet verpakken is het middel dus erger dan de kwaal. Hier dient dus een weloverwogen oplossing voor genomen te worden. Zomaar overgaan op alles verpakkingsloos zou dus wel eens erger kunnen zijn dan verpakken.

   1. Interessante discussie over verpakkingen. Volgens mij wordt Natalie verkeerd begrepen. Zij bedoelt dat Marsrepen overbodig zijn, in haar visie althans. En wanneer je die niet meer produceert, hebben ze ook geen verpakking meer nodig. Dit is nogal extreem. Heeft echter het milieu geen extreme maatregelen nodig?

 4. Het is inderdaad een mooie zet en goed alternatief voor normaal plastic. In veel gevallen is het geen optie om geen verpakking te gebruiken. Ik ben benieuwd hoe deze trend zich verder gaat ontwikkelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *